torsdag den 6. januar 2011

Solsort

Solsorten Turdus merula er nok en af havens mest besøgte fugle. Men sådan har det ikke altid været. Den er først kommet til byerne og villahaverne i løbet af de sidste hundrede år. Indtil 1800 tallet, var den udelukkende en fugl der holdt sig til skoven, hvor den var meget sky. Dengang var den ikke særlig talrig, men efter solsorten har søgt til byerne, og har tilpasset sig, har den haft en markant fremgang.
Solsorten søger for det meste føden på jorden, hvor den bevæger sig fremad i hop. Det er en klassisk adfærd for droslerne som solsorten tilhører. Den lever for det meste af animalsk føde i form af regnorme, insekter og snegle. Om vinteren tager solsorten for sig af havens frugttræer og buske. Desuden er den en hyppig gæst ved foderbrættet, hvor man tit kan komme tæt på den.

Solsorten er for det meste en standfugl, men en del voksne hunner og ungfugle trækker syd på, hvor hannen for det meste bliver i territoriet. Solsorten får en 2 -3 kuld årligt med 4 - 6 unger ad gangen. Hunnen ruger i ca 12 til 15 dage, derefter hjælper hannen med at fodre ungerne, og varmer endda ungerne så hunnen kan få lidt fred. Solsorten kan blive op til 10 år gammel. Den unge solsort han er sort med let brunlig strejf på vingerne, hvor hunnen er mørkebrun med lys brunplettet strube. Undersiden er spraglet mellem lys og mørkebrunt. Den voksne han er som de allerfleste kender den sortskinnende med gult næb og øjenring. Hunnen er sortbrun. Her i haven har vi haft rigtig mange ynglende par gennem årene. Vi har tit kunne komme helt hen til reden og følge ungerne hos dem der har bosat sig i carporten og brændeskuret. I øjeblikket har vi flere gange daglig besøg  af en han som vi kan komme helt tæt på. Så tæt som 25 cm, hvor han stadig sidder og spiser. Det er ham jeg har taget billeder af. Et eller andet sted for man næsten et forhold til ham, og bekymringen vokser, hvis han udebliver. Hvem sagde af dyrerigets forskellige racer ikke kan samme??

Andre havefugle af drosselfamilien er: sjagger, sangdrossel, vinddrossel, misteldrossel.

5 kommentarer:

 1. Er det fotos du selv har taget? Jeg bemærker nemlig (udover selvfølgelig den flotte fugl...)at der er hønsenet omkring. Jeg har overvejet noget lignende pga. mange råger, men er i tvivl om de små fugle vil finde sig i det. Hvad er din erfaring?
  fugle-fnis fra fru friis

  SvarSlet
 2. Kære Fru Friis.

  Står der ikke navn på billederne, er det billeder, som jeg selv har taget.

  Foderhuset er et, som min nu desværre afdøde svigerfar lavede for en del år siden, og som jeg arvede da han gik bort. De havde problemer med skaderne der stjal maden, derfor satte han trådnet omkring på de tre sider. De har haft rigtig mange småfugle på besøg i huset. Det samme har vi, så det er slet ikke noget problem med trådnettet. Jeg kunne godt forestille mig, at de måske lige skal vende sig til ændringerne, men fuglene de skal nok komme, for de er meget sulten i øjeblikket.

  Go' fornøjelse med projektet.

  SvarSlet
 3. Det er dejligt at kigge på fugle i haven, vi bor tæt på skov, så her er skovskaden en flittig gæst. Den er nu også velkommen og ser ud til at enes fint med småfuglene. Vi ser også en enkelt flagspætte ved foderbrættet. Om natten hører vi natuglen... de forrige år havde vi en slørugle i laden, men frosten har nok taget den. Synd og skam.

  SvarSlet
 4. Solsorten er en sjov størrelse.
  Kan godt li, når de følger mig rundt i haven forår/sommer, når jeg tager en rengøringsrunde. Utroligt så tæt de tør komme på en.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 5. Meget fint billede.

  Vi har bygget en sne-høj
  og på toppen lagt masser af æbler
  Det har betydet at vi har livligt besøg af
  Sjaggere... Hyggeligt at se dem smovse..

  Ha en super fredag
  kh
  Loppe

  SvarSlet

Læg gerne en lille hilsen, når du besøger min side, så vil jeg blive glad.