Sverige

Vi kommer meget i Sverige, da vi er helårscampister. Vi ligger på en lille men eftertragtet plads i Vittsjö mellem Markaryd og Hässleholm. Pladsen har det der skal være nemlig bad, toilet, køkken og vaskerum.
 Der er ikke de store faciliteter til børn, men der er dog mulighed for at komme ud og sejle og fiske. Vi nyder den fred og ro der er på pladsen. Desuden er vi storforbruger af den svenske natur.

Vores campingvogn er en KABE ROYAL 560 XL KS. Den har bad og toilet, soveafdeling, køkken og en meget lækker sidegruppe i læder. Til vognen er monteret et svensk telt i penta formen, hvilket giver en del ekstra plads. Herude har vi en garderobe, spisebord, lænestole, køl- og fryseskabe og en skænk. Udenfor vognen har vi en dejlig træterrasse med  krukker og helt ude ved vejen har jeg mit lille bed med spirea og storkenæb.







Naturen på pladsen er også bare så smuk. Desuden er det et stykke danmarkshistorie tilbage fra 1600 tallet.

 Vittsjö skanse.

 Vejen op til os. Vores vogn ligger højst i midten.

 Udsigt fra terrassen.

 Bådeudlejningen og badested for hundene.

 Vue over pladsen fra søens ene side.

 Den historiske tavle op til skansen.


Den gamle Gustav Adolf Broen.

Vittsjö lå på grænseegnen i det nordøstlige Skåne i 1600 tallet, og var skueplads for ubamhjertelige kampe om frihed og magt. Det var i den periode, hvor danskerne og svenskerne lå i langvarige krige med hinanden, og mange mennesker mistede livet i kampene. Soldaternes tilstedeværelse spredte skræk og rædsel, og folk blev tvunget til at forlade deres hjem og søge ly og beskyttelse i de store skove. Disse mennesker, Snaphanerne var for nogen blodtørstige kriminelle skovfolk, men for andre var de retfærdige patrioter. Når de svenske soldater fangede en snaphane blev de beordret til halshugning og sætte deres hovedet på stager langs vejene til skræk og advarsel.
Et er sikkert. Snaphanerne har fascineret menneskerne i lange tider, og man kan foretage en rejse i deres fodspor rund i det smukke landskab.
Svenskerne betragtede alle der modarbejdede den svenske hær for snaphaner. Blandt disse fandtes friskytter hyret af den danske hær, bønder og røver der forsvarede deres hjemegn.
Ordet snaphane stammer fra det tyske Schnappen, som betyder røve og plyndre, og dukkede for første gang op i Sverige omkring 1560. Senere blev det brugt af svenskerne under svenskekrigen i perioden 1643 til 1679.
Der findes mange historiske minder rundt omkring Skåne fra krigens tid bla. i Vittsjö. I perioden fra 1611 til 1613 blev Vittsjö skanse anlagt og i 1612 var der en træfning mellem de danske og svenske tropper, hvor hundrede vis af svenske soldater faldt i kamp mod de danske tropper, der havde forskanset sig på skansen. Det var også der, at den svenske konge Gustaf II Adolf gik igennem Dragsån. Han blev dog reddet op af en ung rytter.
Den 14 februar 1644 gik feltherre Gustaf Horn over grænsen ved Markaryd med 10.000 mand mod Kristianstad. Da han opdagede at Chr 4 svigersøn Ebbe Ulfeldt lå i baghold, valgte han at ændre planer og søge anden vej. 25 april var Horn tilbage i Vittsjö, men afstod af besætte skansen pga mandskabs mangel.
Til minde om den tid står statuen Ubbe om de mange snaphaner der var aktive under den Skånske krig.

Mindestenen fra 1612. Få meter fra stenen findes en massegrav med de faldne.

Mindetavlen.