mandag den 31. oktober 2011

Vinterklargøring af havedammen

Hvert eneste efterår bliver havedammen vinterklargjort. Det betyder at dammens planter bliver klippe ned og bunden bliver støvsuget for slam og blade. Filteret bliver tømt for vand og filtersvampene bliver taget ind til frostfrit opbevaring. Dette sker ca 14 dage efter sidste fodring. Fiskene får ikke mad hele vinteren, men først til foråret, når vand temperaturen kommer op på ca 8 grader.

Redskaberne bliver fundet frem. Jeg starter altid med en saks og klipper beplantningen ned.

Sådan så dammen ud inden vi gik i gang.

Preben tager et overordnet blik på filteret. Der er en lille utæthed på en af slangerne.

De ni filterpatroner skylles i gennem og tages ind. Kalnæskamret skylles igennem, men kalnæs bliver i kamret vinteren over, da de er af plastik.

Så er det tid til at klippe beplantningen ned.

Vandet er klart. Den lille hvide plet i midten er et plantenavneskilt der ligger 160 cm nede. Det er en fordel at man kan se, hvor man klipper særlig med vores meget nysgerige koi'er, der ikke kan komme tæt nok på.

Det blev igen i år til en hel trillebør planteaffald til komposten.

Nu er dammen fri for planterester.

Vandstøvsugeren er fundet frem. Vi støvsuger dammen efterår og forår.Slangernes utætheder ordnes.

Foruden koi'erne har vi også besøg af padder i dammen.

Det vand som støvsugeren suger op sammen med bundslam bliver hældt ud i bedene.

Her er det bedet foran vores høje terrasse, som er under opbygning. Danny har været så dygtig, at sørge for at jeg skal genplante tulipanløg.

Når alt det her er gjort, så får det lille forfilter lov til at køre små 14 dage mere, hvorefter det også tømmes og stoppes for vinteren. Det er for at få de sidste foderrester med op. Når begge filter er stoppet sættes der ekstra luft på dammen så eventuelle gasser kan slippes ud. Senere på året inden frosten sætter ind kommer der et lag flamingoplader ud på dammen. Det er vigtig, at hele dammen ikke fryser til is. Det kan blandt andet ekstra luft råde bod på. Man skal bare huske på, at luftblokkene ikke må ligge nede på bunden, da iltboblerne vil cirkulere det varmere vand på bunden op, hvor ved vandet køles yderligere. Har man som vi koi i dammen, må vand temperaturen ikke komme under de 4 grader.

Herunder er vores koi'er.
Øverst fra venstre og ned er det Felix, Sully, Jordbær, Harley og Momo.

Øverst fra venstre og ned er det Shogun, Snefnug, Perle og Cherrie.

Øverst fra venstre og ned er det Blue, Ying, Yang og Brownie.

Øverst er det Cleo og nederst bassinets absolutte bandit Zorro. Zorro er en Kujaku.
Det mangler to koi på billederne nemlig Viggo og Lille Bebs, men ingen af den var interesseret i at stille op til fotografering. Viggo en showa er en rød/sort/hvid koi på seks år. Han var en af vores første koi. Lille Bebs er et afkom her fra i år. Lille Bebs ligner en Kujaku, men mere gul end Zorro.

Alle vores Koi har meget forskellige personligheder. Nogle er reserveret og andre er meget kælende. Andre igen er kan blive "sure" hvis man ikke lige giver dem opmærksomhed, når det lige passer dem. (man skulle tro, at det var katte)

11 kommentarer:

 1. Hold da op I har styr på den havedam og navne på fiskene, jeg er dybt imponeret.
  Jeg tror jeg nøjes med min lillebitte dam, der er ikke så mange vederværdigheder ved den.
  I har sikkert meget fornøjelse af jeres, når I har givet fiskene navne. Smukt er det jo også, men et stort arbejde.
  Lisbeth :-)

  SvarSlet
 2. Kære Lisbeth.
  Jeg kan ikke have dyr, hvis jeg ikke kan have et forhold til dem. Det gælder også mine koi. Da vi i sin tid fik koi troede jeg ikke, at man kunne få SÅ godt et forhold til dem. Hele vinteren er jeg ude og hilse på dem, og er det ikke for koldt kigger de frem af flamingopladerne og skal have et lille kæl. Og så er lille Zorro noget helt specielt. Han er ikke stor af størrelse bare et par og tyve cm, men hans personlighed.......

  SvarSlet
 3. Dejligt for jer, at bassinet er vinterklart :-)

  SvarSlet
 4. Hvor lyder det altså bare hyggeligt.
  Som sagt før, hvem der bare var et dyr hjemme hos Jer. De har det godt.

  SvarSlet
 5. Ham Zorro, han ligner da bestemt også en lille bandit. Hvor er de søde alle sammen :)

  SvarSlet
 6. Hvor ser dammen dog smuk ud nu.
  Et stort stykke arbejde i gør.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 7. Kære Vibe.
  Du er ikke den eneste der har sagt, at du vil være et dyr her i huset.

  Køre GuginaK
  Zorro er så tam, at man kan tage ham op med de bare hænder. Desuden springer han af og til op til os, når vi sidder helt nede ved dam kanten. Så ja han er en bandit.

  Kære Vivi ogLandbohaven.
  Det er dejligt, at få ordnet dammen, så man ved, at man har gjort sit til, at fiskene kan overleve på bedst mulig måde. Der er jo ingen garantier for, at de klare "opvågningen" til foråret, men vi har ikke mistet fisk i år.

  SvarSlet
 8. Sikke da et arbejde! Men det lønner sig jo. Hvor er det rart at læse om dit forhold til fiskene. Jeg kender ikke så meget til koi-er, men hvorfor skulle de ikke også have personlighed. Jeg var engang ude og besøge en dame med 25 tamme rotter - der blev jeg også overrasket. De var både kælne, kærlige og intelligente..
  Noget nyt på terrasse-fronten??

  SvarSlet
 9. Sikke et flot stykke arbejde I har gjort med dammen. For mig er det også en selvfølge at tage mig bedst muligt af mine dyr.
  Og jeg elsker også mine guldfisk :-) De bliver nu ikke så tamme som Koi'er. Men min dam er ikke stor nok til Koi.
  Jeres er fantastisk flotte, og søde :-)
  Jeg har hverken støvsuger eller lang saks, så jeg vinterklargør min dam ad nogle gange, og jeg er også i fuld gang.
  Desværre tror jeg at jeg har haft 'besøg' igår. For der var væltet en potte ned på bunden, og fiskene gemmer sig. Det er nok desværre hejren igen. Har I problemer med den? Foreløbig har jeg set 5 af mine 10 voksne fisk.

  SvarSlet
 10. Kære Anette.
  Nej vi venter stadig på mahoniestolperne, som skal special fremstilles til rækkeværket.
  Et eller andet sted tror jeg, at alle dyr på en eller anden måde har personlighed ;-)

  Kære Hanne.
  Tak. Guldfisk bliver ikke helt så tamme som koi'er, men jeg så engang en video med dresserede guldfisk. Jeg kan prøve og se om jeg kan støve den op igen??
  Det er længe siden vi sidst har set hejren her i haven, men vi har også søen lige i nærheden. Desuden kan hejren ikke få fat i vores fisk, da dammens sider er lodrette. For at hejren skal kunne fiske, skal den stå med fødderne i vand. Den kan nemlig ikke nå længere ned end til dens fødder. Du kan jo også have haft besøg af en kat??

  SvarSlet
 11. Ja, jeg har også en kat mistænkt, for den snuser altid rundt i haven, når Frostie er indenfor, og jeg har set den ved dammen.
  Det er irriterende, for jeg har mistet fisk 3 gange før.
  Sidste sommer havde jeg net på hele sommeren, men hejren halshuggede en fisk gennem nettet, så det gør ingen forskel. Og jeg har set den stå derude ved siden af dammen, så jeg ved at den er der.
  Jeg håber dog at de er nede i alt det grønne allesammen. Der er rigtigt mange gemmesteder i min dam.

  SvarSlet

Læg gerne en lille hilsen, når du besøger min side, så vil jeg blive glad.