Dalby brødet, som vi kalder det her i huset, er et super lækkert og mættende rugbrød. Til at starte med lavede vi det hundrede procent efter opskriften, men siden hen har vi ændret lidt på den for at tilpasse den til vores behov. Nemlig nul sukker og nul hvede.
Som man kan se på billedet har vi valgt at bage dem i muffins forme. Det gør at vi kan tage de brød op, som der bliver spist, og derved får vi ikke noget spild og udsmidning fordi brødet bliver for gammelt.
Her er Claus Dalbys rugbrødsopskrift:
1,5 l lunkent vand
ca. 250 g surdej
8 spsk mørk farin, rørsukker eller almindeligt sukker
8 spsk kinesisk soya
2 spsk salt
750 g hvedemel (gerne groft)
750 g groft rugmel
Rør det hele grundigt sammen og lad det hæve i skålen et halvt til et helt døgn med et fugtigt klæde over.
Tilsæt derefter:
0,5 l lunkent vand
1 kg skårne rugkerner (eller 500 g skårne rugkerner og 500 g knækkede hvedekerner)
2-3 dl frø – f.eks. solsikke, græskar, hør og sesam
Rør det hele godt sammen og tag ca. 250 g dej fra til surdej. Lad dejen stå utildækket et par timer, før den kommes i køleskabet. Fyld rugbrødsdejen i forme. Hvis du bruger ‘rigtige’ rugbrødsforme, bliver der 2 stk.
Dæk med film og lad dejen hæve et par timer eller tre. Bag derefter brødene en time ved 100 grader og derefter en time ved 175 grader. Tag brødene ud af formene og lad dem stå utildækket til næste dag. Det er bedst først at skære af brødet efter et døgn.
Vores version er:
1,5 l lunkent vand
ca. 250 g surdej
8 spsk kinesisk soya
2 spsk salt
750 g rugmel
750 g groft rugmel
Rør det hele grundigt sammen og lad det hæve i skålen et halvt til et helt døgn med et fugtigt klæde over.
Tilsæt derefter:
0,5 l lunkent vand
1 kg skårne rugkerner (eller 500 g skårne rugkerner og 500 g knækkede hvedekerner)
2-3 dl frø eller revet grøntsager.
Rør det hele godt sammen og tag ca. 250 g dej fra til surdej. Lad dejen stå utildækket et par timer, før den kommes i køleskabet. Fyld rugbrødsdejen i muffins forme.
Dæk med film og lad dejen hæve et par timer eller tre. Bag derefter brødene en halv time ved 100 grader og derefter en halv time ved 175 grader. Jeg lader brødene blive i formene til næste dag.
Det er bare guf med et godt stykke magert og velsmagende ost samt lidt frugt og grønt.
Velbekommen.
Dejligt at møde dig madam bæk, sådan et par nystartede bloggere som os må da kunne støtte hinanden i blogverdenen.
SvarSlet